הבלוג - הכלים והתובנות

אוטיזם, להבין, לקבל ולתמוך - מסע אל עולמם של אנשים על הספקטרום.



אוטיזם, להבין, לקבל ולתמוך

האם אי פעם תהיתם כיצד נראה העולם דרך עיניו של אדם עם אוטיזם? במאמר זה, נבחן את המורכבויות והאתגרים של החיים עם אוטיזם, ונחקור איך הבנה, קבלה ותמיכה יכולים להשפיע באופן חיובי על איכות החיים.

אוטיזם, או הפרעת הספקטרום האוטיסטי (Autism Spectrum Disorder – ASD) היא אחת ההפרעות הנוירו-תפתחותיות המדוברות ביותר בשנים האחרונות. זוהי הפרעה נוירולוגית התפתחותית המשפיעה על האופן שבו אנשים מתקשרים ומתנהגים. דמיינו לרגע עולם שבו כל צליל נשמע חזק מדי, כל מגע מרגיש מוגזם, וכל אינטראקציה חברתית היא כמו פתרון של חידה מסובכת. זוהי המציאות היומיומית של רבים על הספקטרום האוטיסטי.


על אף העלייה במודעות, רבים עדיין מתקשים להבין את המשמעות המדויקת של אוטיזם, תהליך האבחון והשלכות מונחים כגון "רמות תפקוד" או "נסיגה התפתחותית". מאמר זה יעמיק במושגים אלה בצורה ברורה ומובנת, יסביר כיצד האוטיזם מאופיין לפי ה-     DSM-5

 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders), ויענה על שאלות נפוצות בנוגע לרמות התפקוד ולנסיגה התפתחותית.



אוטיזם  (ASD) לפי ה- DSM-5: הגדרה שינויים ורמות תפקוד

המהדורה החמישית של המדריך האבחוני והסטטיסטי להפרעות נפשיות (DSM-5), שפורסמה בשנת 2013, הציגה שינויים משמעותיים בדרך שבה מוגדרת ומאובחנת הפרעת הספקטרום האוטיסטי (ASD). היעד היה לשפר דיוק אבחנות, להקטין שוני בין מאובחנים ולהבין טוב יותר את המצב המורכב.


מהי הגדרת אוטיזם לפי DSM-5 ?

ה- DSM-5 איחד תחת הכותרת "הפרעת הספקטרום האוטיסטי" מספר אבחנות שהיו קיימות ב- IV- DSM, ביניהן אוטיזם קלאסי,(Autistic Disorder) תסמונת אספרגר (Asperger's Syndrome),  הפרעה התפתחותית נרחבת שאינה מוגדרת אחרת (PDD-NOS) והפרעה מתפרקת בילדות Childhood) (Disintegrative Disorder . השינוי המרכזי המונהג הוא מעבר ממספר אבחנות נפרדות לאבחנה רחבה אחת, המכירה במגוון רחב של ביטויים ותפקודים.


האבחנה של ASD ניתנת כאשר האדם מציג קשיים מתמשכים בתקשורת ובאינטראקציה חברתית במספר הקשרים, וכן דפוסי התנהגות, תחומי עניין או פעילויות מוגבלים וחוזרים על עצמם.  לאבחנה, הסימפטומים צריכים להופיע בשלב ההתפתחות המוקדם, אך ייתכן שלא יבואו לידי ביטוי באופן מלא עד שהדרישות החברתיות עולות על היכולות. בנוסף, הסימפטומים חייבים לגרום לפגיעה משמעותית בתפקוד החברתי, התעסוקתי או בתחומי תפקוד אחרים.


שני הקריטריונים העיקריים לאבחון ASD ב-DSM-5 הם:

  1. ליקויים מתמשכים בתקשורת חברתית ובאינטראקציה חברתית, המתבטאים כיום או בעבר, כפי שמודגם על ידי לפחות שלושה מתוך הבאים:
  • ליקויים בהדדיות חברתית-רגשית (לדוגמה, חוסר יכולת לנהל שיחה הדדית, קושי בשיתוף רגשות או עניין).
  • ליקויים בהתנהגויות תקשורתיות לא מילוליות המשמשות לאינטראקציה חברתית (לדוגמה, קושי ביצירת קשר עין, הבעות פנים מוגבלות, קושי בהבנת ושימוש בשפת גוף).
  • ליקויים בפיתוח, שמירה והבנה של מערכות יחסים (לדוגמה, קושי ביצירת חברים, קושי בהתאמת התנהגות להקשרים חברתיים שונים, חוסר עניין בשיתוף עם אחרים).

   2. דפוסי התנהגות, תחומי עניין או פעילויות מוגבלים וחוזרים על עצמם, המתבטאים כיום או בעבר, כפי שמודגם על ידי

       לפחות שניים מתוך הבאים:

  •   תנועות מוטוריות סטריאוטיפיות או חוזרות על עצמן, שימוש בחפצים או דיבור (לדוגמה, נפנוף ידיים, סידור צעצועים בשורה, חזרה על מילים או משפטים).
  • התעקשות על שגרה, דבקות בלתי גמישה ברוטינות או דפוסי התנהגות טקסיים מילוליים או לא מילוליים (לדוגמה, מצוקה קיצונית בשינויים קטנים, דפוסי חשיבה נוקשים).
  • תחומי עניין מצומצמים מאוד ובעלי עוצמה או מיקוד חריגים (לדוגמה, עיסוק אינטנסיבי בנושא ספציפי).
  • היפר- או היפו-רגישות לקלט חושי או עניין חריג בהיבטים חושיים של הסביבה (לדוגמה, אדישות לכאב או טמפרטורה, תגובה שלילית למרקמים מסוימים, משיכה חזקה לאורות מסתובבים).


האם יש רמות תפקוד באוטיזם?

ב- IV-DSM נהוג היה לחלק את האוטיזם לשלוש קטגוריות נפרדות:

  • אוטיזם קלאסי (Autistic Disorder).
  • תסמונת אספרגר (Asperger’s Syndrome).
  • הפרעה התפתחותית נרחבת שלא צוינה אחרת (PDD-NOS).



עם פרסום ה- 5-DSM, הגדרות אלו בוטלו, והיום כל המקרים נכללים תחת המונח "הפרעת הספקטרום האוטיסטי" עם דירוג של חומרת התסמינים:

אוטיזם 3 רמות תפקוד - דורית מיכאלי

ב- 5-DSM, המונחים "תפקוד נמוך" ו"תפקוד גבוה" נועדו לתאר את רמת התמיכה שאדם עם אוטיזם עשוי להזדקק לה בחיי היומיום, והן אינן משקפות את היכולות הקוגניטיביות של האדם או את היכולות שלו. חשוב להבין שאוטיזם הוא ספקטרום רחב מאוד, וכל אדם עם אוטיזם הוא ייחודי. לכן, הביטוי של אוטיזם משתנה מאדם לאדם.

לסיכום:

DSM-5  הביא עמו שינויים חשובים בהגדרת ובאבחון אוטיזם, תוך איחוד אבחנות קודמות והדגשת הרצף של הביטויים האוטיסטיים. הוספת רמות התפקוד מספקת מסגרת להבנת מידת התמיכה לה זקוק הפרט, ומאפשרת גישה מותאמת אישית יותר בהבנה ובטיפול באנשים עם .ASD שינויים אלה תורמים להבנה מעמיקה ומדויקת יותר של הספקטרום האוטיסטי המגוון.

להכיר, להבין, לקבל ולתמוך, זו הדרך שלנו להפוך את העולם למקום טוב יותר עבור אנשים על הספקטרום האוטיסטי. אוטיזם הוא מצב התפתחותי ייחודי, המשפיע על הדרך שבה האדם חווה את העולם, מתקשר ומגיב לסביבה שלו. לכל אדם על הספקטרום יש את הדרך המיוחדת שלו לראות ולהבין את העולם סביבו. ככל שנכיר יותר את עולם האוטיזם, כך נוכל ליצור סביבה מכילה, נעימה ומותאמת יותר, שבה כל אדם יוכל לפרוח.

אם המאמר הזה הצליח לגעת בכם אפילו מעט, קחו רגע ודמיינו איך מרגיש אדם על הספקטרום שמנסה בכל כוחו להשתלב בעולם שלא תמיד מבין אותו. אתם יכולים להיות אלה שיעשו עבורו את ההבדל עם חיוך, סבלנות, או פשוט מילה טובה. הצעד שלכם אולי ייראה קטן, אבל בשביל האדם שמולכם הוא יכול להיות עולם ומלואו. אל תשאירו את התחושה הזו רק אצלכם, שתפו, התעניינו, חבקו את השוני וצרו יחד חברה שבה כולנו יכולים להרגיש שייכים.

 

הבלוג - הכלים והתובנות

הצפה חושית באנשים עם אוטיזם
מאת Dorit Michaeli 27 במרץ 2025
החוויות היומיומית המאתגרות של אנשים עם אוטיזם וההתמודדות עם גירויים כמו רעשים חזקים, אורות, מגע וסיטואציות חברתיות מציפים אותם, גורמים לחרדה רבה, ומשפיעים משמעותית על איכות חייהם.
חווית חרדה ויציאה מחלון העוררות
מאת Dorit Michaeli 28 בנובמבר 2024
חולון העוררות, איך לזהות ולווסת את עצמנו במצבי חרדה ולחץ. כשמצבי חרדה ולחץ משתלטים, אנחנו לעיתים יוצאים מ"חלון העוררות" – אותו טווח שבו אנו מסוגלים להתמודד עם רגשות בצורה מאוזנת. במאמר הזה תגלו מהו חלון העוררות, איך לזהות סימנים ליציאה ממנו, ואילו כלים פשוטים ומעשיים יסייעו לכם לשוב לאיזון רגשי ולחזק את החוסן הנפשי שלכם.
קבוצת צעירים עם מכשירים דיגיטליים, משקפת את השפעת הטכנולוגיה על חרדה חברתית
מאת Dorit Michaeli 20 בנובמבר 2024
בעידן של רשתות חברתיות, תקשורת דיגיטלית וקשרים מרוחקים, חרדה חברתית מתפתחת ומופיעה באופנים שונים מבעבר. השינויים בעולם המודרני מעצימים את הקושי והפחד ממפגשים חברתיים, מדוע הרשתות החברתיות נראות מסבירות פנים אך יוצרות חרדה סמויה, כיצד זירות אינטראקציה חדשות מאתגרות את הסובלים מחרדה חברתית, ואילו כלים עכשוויים יכולים לעזור לנווט בין הקשרים השונים. המאמר יציע דרכים להתמודד ולבנות ביטחון עצמי גם בתוך מציאות דיגיטלית שמשתנה כל הזמן.
למאמרים נוספים

דברו איתי